Translate

среда, 29. октобар 2014.

Planer i drugo

 U poslednjih nekoliko godina sam opsednuta planerima ,svešcicama i










 ostalim sitnicama.
Jos uvek tražim svoj najefikasniji sistem za planiranje obaveza ali i ovaj koji sada koristim je za mene prilicno delotvoran.Dok nisam pocela da planiram svoje vreme bukvalno iz sata u sat nisam ni bila svesna koliko mi dan sadrži *praznog hoda*.A dan brzo prođe,pa dan za danom ,mesec pa godina ,pa godine....

Moj planer je kupljen u Metrou za nekih 350 dinara.Ima dnevni, mesečni,nedeljni i godišnji plan.Ima stranice za finasije,projekte ,ciljeve adrese,beleske i mnogo toga.Ono što mi se kod njega svidja je da ima spiralu i mogu kopirati i dodavati koliko god listova da mi je potrebno.

Ja imam svoj sistem boja i mislim da svako ima svoj sistem.Sistem boja pomaže  da se efikasnije snadjemo.Npr meni je zelena za fitnes i zdravlje,pink za moje lično vreme itd.

Za sistem boja koristim Stabilo hemijske u boji za koje ja mislim da su jedne od najboljih na našem tržištu.Komlet od šest boja sam kupila u Metrou za nekih 180 dinara.A pojedinacno ih kupujem u Laguni za oko 80 d komad.Uz hemijske imam i flomastere ,svetlucave u bojama u kojima imam hemijske.Oni mi sluze da napišem naslovne kategorije.Ne mogu pisati samo flomasterima zbog preslikavanja na drugu stranu.

Za odvajanje kategorija koristim male ,sarene lepljive tračice u svim oblicima i bojama.Kupila sam ih u kineskoj robnoj kući .Mislim da je 10 kom . oko 100 dinara.Ima ih u svim oblicima a ima i sa držačem za selotejp.
Planiranje mi pomaze da koliko toliko držim svoje obaveze i svoj život pod kontrolom i koliko toliko imam uvid u to u kom pravcu ide moj život i da li mi se ciljevi ostvaruju.A sav ovaj šareniš mi čini svo to ozbiljno planiranje  malo zabavnim

недеља, 26. октобар 2014.

Beauty blogeri

 
Volim da čitam i pratim * Beauty* blogere.Tako mogu da saznam mnogo informacija o novim proizvodima i njihova iskustva u vezi nekog proizvoda.Ja ipak uvek imam na umu i to da blogeri dobijaju ili kupuju strahovito puno kozmetickih proizvoda.Svi znamo da je za  ocenu jednog proizvoda potrebno najmanje dva meseca intezivnog korišćenja bez mešanja sa drugim proizvodima.Sve to dovodi u pitanje objektivnost blogera.Zatim mnogi blogeri imaju stav da ne pisu negativno o nekom proizvodu uz objašnjenje *ne želim da širim negativnu energiju na svom blogu* ili ne objavljuju negativna iskustva iz straha da im proizvodjači nece slati besplatne skupe kozmetičke proizvode na testiranje.NARAVNO NISU SVI BLOGERI ISTI!!!

Veliki broj blogera objavljuje recenzije o jako skupim proizvodima.Prosečna plata u Srbiji je oko 300eura .Koliko njih može i želi sebi da priušti kremu za lice od 4000 dinara a da ne pominjem ostale stvari koje su potrebne svakoj ženi za svakodnevnu negu.

Ja se trudim da pronađem jeftinije proizvode i brendove.Pratim sniženja.Svi znamo da cena i brend nisu garancija za kvalitet. Ne kupujem novi proizvod dok ne potrošim stari izuzev u slucaju kada mi neki izazove iritaciju ili odmah vidim da nije za mene.

Ovo su moja iskustva sa nekim proizvodima
Balea vital aufbauende maske...
Volim Baleine proizvode ali ova maska nije nista posebno.Cena je oko 250 dinara. Nikada je vise necu kupiti jer nisam primetila nikakve efekte od njenog korišćenja kao da je nisam ni stavljala.

Care cleansing

Odlicno sredstvo za skidanje šminke.Kupljeno u Maxiju za mislim manje od 150 dinara.Skida maskaru jednako dobro kao neki mnogo,mnogo skuplji proizvodi.Svetski poznati brend ponekad uradi i neki proizvod nižeg ranga .U ovom slucaju izvanredan proizvod za taj novac.

Balea losion  za telo=GOLDEN SHINE= Mnogo mi je zao sto je ovo limitirana serija i iskreno se nadam da će je uvrstiti u redovnu ponudu.Čarobna je.Potrošila sam tri tubice i kupila još dve za rezervu.Koža mi nikada nije bila mekša i glatkija.Izuzetan proizvod za cenu otprilike  200 i nesto dinara

Dahlia uljani skidač laka za nokte sa mirisom breskve .U zatvaracu krema za negu noktiju i zanoktica

U svom zivotu neprijatniji miris acetona nisam osetila.I on traje .Skinete lak ,operete ruke sapunom,operete bluzu ručno,stavite novi lak i on se još oseća na noktima.Pri tome su mi se nokti skroz izlistali.Nikada vise.

Garnier Perfect Blur
Sredstvo koje bi trebalo da popuni proširene pore i ujednači ten pre stavljanja podloge.Za cenu od 800 dinara ništa revolucionarno i ništa posebno .Daje onako mali neki fluid na koži .Ali ne toliko da bih ga kupila ponovo

петак, 24. октобар 2014.

Ne oblacim se za vas



Moda.Odeća.Žena.Komentari.

Moda je sastavni deo zivota.Modu obicno vezujemo za odeću međutim moda je prisutna u svim oblastima života,arhitekturi,hrani,knjigama,nacinu života,u svemu.Peplavljeni smo informacijama,porukama,reklamama,utiscima.

Cini mi se da je u ovom vremenu  kada mnogi modni kreatori ,blogeri,modni urednici,novinari, poručuju da je pravilo *da pravila nema* ipak prisutna velika uniformisanost.Nekako mi se cini da je isto kao nekada kada je modna industrija diktirala jedan trend i mnogi prihvatali i izgledali isto.Sada skoro sve modne blogerke opet izgledaju manje vise isto.Verovatno je to ona potreba u ljudima da oponašaju ,odnosno vidim na tebi,svidja mi se , i ja zelim isto.Jedna blogerka izbaci sliku  odredjenog tipa *pocepanih * farmerica ,ako je uticajna sve ostale je iskopiraju.Onda čitaoci iskopiraju blogere i tako opet dojemo na isto.Bude opet to da neko diktira trend.

Ono sto mene u suštini iznenađuje je da  se u obilju svega izgubio onaj najvažniji cilj garderobe.Osim naravno da zaštiti od vremenskih neprilika :)  njen najvažniji cilj je da ulepša.Ne mogu da verujem da se mnoge osobe oblače kao da nemaju ogledalo .Gojazna mlada osoba ide ispred mene.Nosi farmerice sa spuštenim strukom ,kratku majicu iznad pupka.Vidim predebele butine koje udaraju jedna o drugu.Krive noge od debljine,salo sa stomaka i bokova koje kipi na sve strane.Vidim deformisano žensko telo.Ne razumem zašto neko zeli da pokaze i istakne ono ruzno na sebi.Još sam se vise zapanjila kada sam primetila da ta osoba hoda podignute glave ,neverovatno zadovoljna i samouverena.Ostala sam zapanjena.

Malo nakon toga svratim u jedan butik i vidim zenu u *pristojnim* godinama kako čežnjivo gleda komad garderobe u ruci ,koji bi joj izuzetno lepo pristajao jer ima perfektnu figuru .Uz uzdah ona vraća prodavcu komad garderobe i kaže: Svidja mi se mnogo ali ne pristaje mojim godinama.

Pa gde je tu logika? Petnaestogodišnjakinja nosi i ono sto joj ne stoji jer misli da je štiti imunitet mladosti a četrdesetogodišnjakinja sa čvrstim zategnutim perfektnim telom se odriče komada garderobe koji joj se svidja jer se plasi osude okoline .

E tu ja u sebi pobesnim.Zar je moguće da su naše žene toliko zaplašene i zavisne od mišljenja drugih.Ma koga je briga za vas i mene?Svojom garderobom ne nanosite štetu nikome.Ljudi pricaju i komentarišu uvek i uvek ce pricati, neki iz zlobe,zavisti,dosade,potrebe da uvek nesto kritikuju ,iz milion razloga.Često komentarišu iz zavisti jer oni ne mogu poneti tu kombinaciju ,a hteli bi,pa onda bezočno svojim negativnim komentarima pokušavaju da odvrate vas od nje.Ne mozemo se svideti i ugoditi svima i ne treba .Trebamo se svideti i ugoditi sebi.

Mislim da jedini kriterijum koji treba  da imamo je, estetika  i individualnost.Estetika je jako bitna
jer je najbitnije kako nam nešto stoji,da li prikriva ono loše na nama a ističe ono lepo.Individualnost ,jer  ne mogu svi da iznesu jedan komad garderobe na isti način,nevezano za godine.Jednostavno to zavisi od ličnosti,stava,samopouzdanja i mnogo toga sto je individualno za svakoga. I zato ne zelim da mi neko kaže kako treba da izgledam i da se oblačim.Ne oblačim se zbog drugih ,niti se oblačim da bih postigla neki cilj,izazvala nečiju reakciju.Garderobu biram iskljucivo ako mi se svidja neki komad ,raduje me da ga imam i mislim da odgovara meni i mojoj figuri.I ko ce da mi kaže da je taj komad za petnaestogodišnjakinju.Odkad se garderoba pravi sa upustvom koja starosna grupa treba da je koristi.

Ne oblačim se za vas, oblačim se za mene.Život je kratak i težak da bih ja brinula o tome šta ko misli o tome kako ja izgledam.Kada umrem ko će se sećati da sam ja obukla *pocepane* farmerice danas iako kažu da nisu za moje godine.Bitno je da sam  ja danas zadovoljna i radosna  i da me u moru obaveza,teških trenutaka ponekad raduje da se igram garderobom.Zivot se sastoji od tih malih radosti.Čovek treba da radi ono sto ga raduje bez obzira šta to bilo.

Zato drage moje oblačite se za sebe, svojim izgledom treba da budete zadovoljne vi same a ne neko drugi.

недеља, 19. октобар 2014.

Citala sam ove nedelje...


                
     


  DŽEJMI OLIVER - prvi broj *JAMIE*  magazina koji je izasao na srpskom jeziku. Casopis izlazi u Nemačkoj, Rusiji,Portugaliji,Turskoj,Hrvatskoj,Estoniji,Holadiji,Francuskoj i jos u mnogim zemljama.Volim da kupim prve brojeve necega jer volim da ih cuvam u kolekciji.I naravno volim da vidim sta oni to nude.Onaj čar novog.Dopao mi se časopis.Ima puno lepih interesantnih recepata,specijaliteta drugih odlicnih kuvara i jos mnogo toga.Džejmijev recept za picu je odlican.Ono sto me je malo iznenadilo je kvalitet papira ali za cenu od 250 dinara obilje fotografija i 114 strana mozda tako mora.

GLORIA IN - JE CASOPIS KOJI OBOZAVAM. Za cenu od 99 dinara  daje mnogo toga. U ovom broju mi se narocito dopao clanak  * Emotivna glad* koji je napisala Mirjana Tasovac. Ona kaze da rutina da se jede kako bi se potisnula ili zatrpala neprijatna osecanja, nije urodjena vec se razvija postepeno kao svaka druga zavisnost.   ZADOVOLJITE SAMO GLAD KOJA DOLAZI IZ STOMAKA A NE IZ GLAVE.!!!!


BRIAN TRACY---Motivator od koga sam puno naucila i jos ucim svaki dan.Popravljam se uz njegove savete i ulepsavam i olaksavam sebi zivot. U knjizarama u mom gradu se tesko nalaze njegova izdanja. Slucajno sam videla ovu knjigu ,odusevila se i ponela je na kasu iako je cena od 1386 d . bila prilicno visoka za mene .Ali morala sam da je imam. Na kasi prodavacica kuca ,proverava nesto,opet kuca nekoliko minuta i onda mi kaze: Pretpostavljam da nemate nista protiv da vam ulepsam dan? Ja naravno zbunjena ne odgovaram nista.Ona kaze : Ova knjiga ne kosta 1386 dinara koliko pise na njoj ,greska je ,kosta 600 dinara.Mom iznenadjenju i sreci nije bilo kraja.Stvarno mi je ulepsala dan.Knjiga je izuzetna i vredi svaki dinar i desetostruko vise.Naucila sam i jos ucim puno iz nje.


субота, 18. октобар 2014.

Stvarcice

* MAFIN*


              


                    STVARCICE


  
 Ja mnogo volim stvarcice koje mi ulepsavaju trenutak i prostor.

Prva stvarcica je vaza koja u stvari i nije vazna vec bokal za vino kupljen u DIS-u za oko 300 dinara.U tome cvece izgleda  jako lepo a kako ja nisam mogla da nadjem ono sto sam  htela i sto bi mi se uklopilo u prostor bokal je meni savrseno zamenio vazu dok ne budem nasla ono sto trazim.

Druga stvarcica je crna termos solja kupljena u HOME CENTRU za nekih 200 dinara.Na moju veliku zalost ova solja nije ispunila moja ocekivanja.Caj se u njoj vrlo brzo ohladio ,za nekih pola sata, a ako iskrenete malo solju tecnost curi oko poklopca kao da ga nema.Mogu da zamislim sta bi bilo kada bih potrcala sa njom.I ima za mene jako neugodan miris plastike koji se osetio kada sam sipala topao, ne vreo caj.

Treca stvarcica je mali mini termos kupljen u kineskoj robnoj kuci za 350 dinara.Posle ,za mene,neupotrebljive termos solje kupila sam ovaj mali slatki termos.Na njemu pise da moze da stane 0,5 l tecnosti.Volela sam da pronadjem i manji ali nije ga bilo.Tecnost je vrela i posle 24 h.Poklopac odlicno dihtuje i mogu ga nositi u torbi bez razmisljanja da ce procureti i upropastiti mi nesto.Moze se piti i direktno iz njega jer ima cep za otvaranje i zatvaranje.Odlican i za leto kada mi se kupljena voda ugreje posle desetak minuta dok setam.Mislim da je odlicna stvarcica za one koji na poslu nemaju mogucnosti ili vremena da skuvaju svoj omiljeni napitak.Super stvarcica.

Cetvrta stvarcica je solja kupljena u Tempu za nekih 150 dinara.Dosadila mi je moja solja iz koje pijem vec mesec dana a kako nisam uspela da nadjem solju sa mafinima u Ideji jer se rasprodala kupila sam ovu veselu sa srcima.

Peta stvarcica je cinijica sa mafinima(jer nisam uspela da nadjem solju) kupljena u Ideji za 200 dinara.Volim da jedem musli, voce i ostalo iz veselih i lepih cinijica.

Radovala sam se ovim stvarcicama ove nedelje.Pretpostavljam , kada budem za neko vreme citala ovaj moj on-line dnevnik, da cu se smejati samoj sebi i cuditi se sta me je odusevljavalo tada.A ujedno ce mi koristiti da pratim sebe i svoje promene.Sada mislim da male sitnice mogu mnogo da ulepsaju zivot

субота, 17. мај 2014.

Kada bi mi nesto palo na glavu...


Volim da pesacim.Kilometre.I to ne samo u obicnoj setnji.Vozim se samo kada ne mogu da stojim na nogama.Dok hodam cesto mi se desi da se bas duboko zamislim.Svakakve misli (gluposti) mi padaju na pamet.
  Razmisljala sam recimo o tome sta bi bilo kada bih recimo zaspala uvece i ujutru se probudila kao potpuno nova osoba.Kako bih volela da izgledam? Sta bih volela da imam? Sta da jesam? Gde bih volela da se probudim u kakvom domu? Na koji posao bih morala da podjem?Pored kakve osobe bih se probudila? Ili bih se probudila sama?Sta bih jos u toku dana radila? Kakav bi mi bio stil zivota? Koliko bih novca imala?Kakvu garderobu bih imala? Kakav stil? Frizura? Kako bi izgledalo moje telo,moja osecanja? Koje vestine i znanja bih imala.?

I tako ja zamislim osobu kakva bih zelela da budem kada se probudim.Idealna verzija mene.I to bez ikakvog truda.Kao da imam carobni stapic.Zamislite govorim savrseno francuski a nisam ni minut potrosila na ucenje.

I onda se prenem ,da me na ulici ovako zamisljenu ne bi udario auto i shvatim da sve sto covek zeli(u granicama dostiznog) moze da ima.Covek moze da bude kakav zeli.I sto je jos vaznije ovakvim razmisljanjem covek shvati sta ne zeli da bude i sta u svom zivotu treba da promeni.

Mozemo biti,imati sve sto pozelimo ali nazalost ne uz carobni stapic.On ne postoji.Ni najuspesniji ludi na planeti ga nemaju.
Ne mozemo se probuditi  i biti magistar ekonomije.Moramo dugo uciti za to.Ali mozemo uciti i biti.
Ne mozemo se samo probuditi i imati savrseno telo.Moramo se pravilno hraniti i vezbati.Ali bitno je da ga mozemo imati ako zelimo.

Ne mozemo samo zaspati , probuditi se i biti osoba kakva zelimo.Moramo se potruditi.

Ono sto je najvaznije mozemo postati osoba kakva zelimo da budemo.I trebamo.Svako od nas moze ,treba i zasluzuje da bude najbolja verzija sebe i osoba kakva zeli.Od nas zavisi kakva cemo osoba postati.Mi sami kreiramo svoju buducnost.


субота, 3. мај 2014.

Vrednost utrosenog vremena

 Ja sam neko ko je u svom zivotu procitao jako puno knjiga. Ja sam pasionirani i citalac.Ja sam neko ko nije birao sta cita. Neko ko cita sve i neko ko ne moze da zivi bez knige. Pocela sam da citam knjige kao jako mala. Mnogo. Desavalo mi se na raspustu da ne ustajem iz kreveta po dan dva, citajuci knjigu za knjigom. Gutajuci. Kasnije mi se desavalo da zanemarim obaveze da bih procitala knjigu do kraja. Jednostavno nisam mogla da se otrgnem od nje. I sada mi se desava da sa knjigom osvanem iako radim prvu smenu. Ja ne mogu da zaspim bez knjige koliko god bila umorna. Kada nemam novu knjigu citam staru ponovo. Citam i neke stare iz zadovoljstva ponovo. Anu Karenjinu dozivljava razlito covek u 18, 30, 40 godina, kako se osoba menja tako pronalazi nove velike stvari u njoj.
I tako radim vec trideset godina. Za prosecnu osobu posedujem prilicno brojnu biblioteku.

Ali ovih dana sam u nekoj fazi kada razmisljam o potrosenom vremenu. Da li sam iz hiljade i hiljade tih potosenih sati nesto naucila? Iskreno mislim da nisam. I dalje donosim odluke srcem a ne razumom. I dalje radim pogresne stvari. I dalje mnogo gresim.

Da li sam postala bolji i srecniji covek? Mislim da nisam. Poznajem dobro ljude oko mene koju su procitali samo skolsku lektiru a srecniji su, mudriji i uspesniji od mene. Da li je to za mene bio sam beg od stvarnosti? Verovatno je trebalo ziveti svoj zivot a ne tudj kroz knjige. Da sam to silno vreme utrosila na nesto drugo mislim da bi bilo mnogo bolje za mene. Da sam vise sticala iskustava, druzila se, ucila nove stvari, upoznavala nove ljude i mesta, vise provodila vreme sa voljenima, ma bilo sta mislim da bi bilo bolje za mene. Iskreno to mislim u ovom trenutku. Naravno da ne mislim da nije trebalo da procitam kapitalna dela, dela ljudi koji stvarno imaju sta da kazu, dela koja su obelezila vreme u kome zivim. I ne mislim na izucavanje dela koja nam pomoazu da izgradimo sebe. Tu nislim na silne sate koje sam potrosila citajuci bestselere. I naravno ja poslje *hiljade* procitanih knjiga ne mislim da postoji losa knjiga i los pisac. Ne postoji. Postujem svaciji trud i rad. Uzmite vi jednu knjigu i samo je prekucajte. Vidite o cemu pricam? Nikada ne treba reci za neku knjigu da je losa. To je isti bol za pisca kao kada majci kazete da joj je dete lose. Ona u dubini duse zna istinu ali ne morate vi to da joj kazete. Svaki pisac je u svoje delo ulozio mnogo duse, vremena, truda, boli, delic sebe, neki cak i svoje zivote.

Na ovakvo moje razmisljanje o vrednosti utrosenog vremena me je navela jednostavna mudrost naseg Vase Pelagica koji nikada nje razumeo zasto mlade devojke onog vremena trose sate i sate vremena i vida vezuci beskorisne stolnjake a pri tome imaju samo dve kosulje i zive jako lose. I zato ja sada u ovom trenutku svog zivota mislim da je trebalo drugacije da iskoristim to vreme. To zadovoljstvo koje sam osecala dok sam citala trebalo je da potrosim na druga veca, vaznija, korisnija i bolja za mene zadovoljstva.
 Ja cu i dalje citati uvek i zauvek ali cu se truditi da ne potrosim previse svog dragocenog vremena na to. I da pazljivo biram kojoj cu knjizi dati svoje sate. I sigurno cu opet osvanuti uz neku knjigu. Ali ne dam joj toliko mojih noci. Nije vredno.

Ja imam pisca u kuci koji ce me lincovati zbog ovog teksta. Ali ja u ovom trenutku svog zivota mislim tako. Iskrena sam.

субота, 26. април 2014.

Dubinska hidratacija kose

   Dubinska hidratacija kose je prodiranje hidratantnih i hranjivih molekula u vlas kose. Preporucuje se jednom mesecno ali ako je potrebno moze da se primenjuje i mnogo cesce.Moze i posle svakog pranja.Dubinska hidratacija se moze primenjivati na svim tipovima kose.Bas svim.Naravno i zdravoj kosi je povremeno potrebna dubinska hidratacija da bi ostala zdrava.

Za dubinsku hidrataciju kose najbolje je da izaberete jako koncentrovani regenerator sa mnogo hidratantnih sastojaka.

Cistu opranu kosu kojoj tokom pranja niste dodavali nista osim sampona zamotajte u peskir koji ce upiti svu vodu koja bi inace razblazila preparat.Obilno nanesite preparat kako bi kosa imala dovoljno da upije.Ja u ovom trenutku za ovaj tretman koristim STILL masku za kosu koju svi mnogo hvale Nakon toga stavite na kosu obicnu najlon kesuOnda zagrejte kosu  fenom preko kese dva minuta.Napravite pauzu 10 minuta .Opet zagrejte fenom 2 minuta.Ja radim ovako.     

ZAGREVANJE-PAUZA-ZAGREVANJE-PAUZA-ZAGREVANJE-PAUZA

Nakon toga samo dobro isperete kosu vodom.

Naravno ako imate vremena ili imate puno obaveza ne morate zagrevati fenom.Samo stavite kesu,pa preko kese peskir.Sve dobro zamotajte.I pustite da stoji 1 sat.Moze i duze.I bez zagrevanja fenom cemo dobiti dobar rezutat jer preparat aktivirati nasa toplota glave ispod kese i peskira.

Ukoliko ste u mogucnosti pustite kosu da se prirodno osusi.Rezultat je neverovatan.Kosa je cista ,mekana,sjajna i lepo slozena.  


среда, 23. април 2014.

Sve se moze nauciti


Kada smo se rodili nismo znali nista. Nismo znali da hodamo, samostalno jedemo, pricamo.
Nismo znali sta je stolica, krevet, televizor. Nismo znali nista. Ucili smo polako i naucili mnogo toga.

Zivimo u vremenu kada se skoro sve bazira na individualizmu. Mnogo se prica o domenu licne srece,
o uspehu, o smislenom zivotu itd. Najmanje smo, mislim, naucili da je nas zivot poput gline u rukama
grncara. Naravno, mi smo taj grncar. Nas zivot je ono sto od njega nacinimo ili pustamo da od njega nacine ljudi i vreme. Nekako se cini da je vecina ljudi u odnosu na svoj zivot nemocna. Ne mora da bude tako. Mozemo nauciti sve sto zelimo. Kao sto smo naucili da hodamo i jedemo tako mozemo nauciti i sve ostalo.

Želite da budete srećni, lepi, uspešni, bogati, zdravi, voljeni, odgovorni, samopuzdani, bezbrižni, vredni....?
Jednostavno je. Naučite kako. Postoje mnogi stručnjaci koji mogu raditi sa Vama i pomoći Vam da otklonite sve prepreke koje vas sprečavaju da ostvarite svoj cilj. Postoji mnogo knjiga, tekstova,
Internet stranica, sajtova, blogova i tu mozete pronaci sve informacije koje su vam potrebne.

Za mene lično izuzetno je pozitivan primer uspeh jedne naše blogerke. Njena priča u kratkim crtama glasi ovako: U svojoj 46-oj godini se ozbiljno razbolela. Visok pritisak, holesterol i brojne komplikacije. Trebalo je da živi sa strahom, odricanjima i lekovima do kraja života. Ali ona nije htela da izabere bolest. Izabrala je zdravlje. Proučila je sve što je mogla na temu svog problema, od fizičke aktivnosti do ishrane. Mnogo, mnogo pročitanog materijala i istraživanja. Na osnovu onoga što je naučila počela je da primenjuje ono što je najbolje za nju. Sada vežba u teretani, trči, zdravo se hrani i, kako sama kaže, oseća se i izgleda bolje nego u dvadesetoj. Njen blog ima puno čitalaca jer ljudi veruju njenom iskustvu i temeljnom poznavanju onoga o čemu piše. Svojim savetima pomaže mnogima. Ona je živi primer da se "zdravlje" moze naučiti. Za poštovanje je to što se mnogo potrudila i naučila kako da bude zdrava.

Nije važno samo sta želite. Važno je da naučite kako da to postignete. A najvažnije je da to možete naučiti.


понедељак, 14. април 2014.

Nega kose

U poslednje vreme nisam zadovoljna izgledom i kvalitetom svoje kose i odlucila sam da uradim sve sto je potrebno da to stanje popravim. Citajuci diskusije na nekom forumima na temu "nega kose" zapanjilo me to sta smo sve spremni da uradimo svojoj kosi. Prica jedne frizerke bas me je navela da se zamislim .Ona je frizer po zanimanju i otisla je u salon kod kolege na farbanje. Htela je intezivno, svetlu, plavu boju. Sve je poslo naopako i zavrsilo se sa kosom na "pecate". Da skratim njenu pricu, devojka je kupila periku, osisala se do glave i pri tome je, kada joj je kosa malo porasla ,shvatila da ima 30%  sedih vlasi u 26 godini iako ih pre "tretmana" nije imala. Ne znam da li je prica istinita ali je bas drastican primer loseg tretiranja kose. Procitala sam jos puno prica o "sprzenoj" i unistenoj kosi. A pri tome je sve to radjeno sa ciljem da kosa bude najlepsi nas ukras i ponos.

Cini mi se da gresimo u mnogo cemu kada je nega kose u pitanju.
- Izaberemo sampon neadekvatan nasem tipu kose
- Koristimo neodgovarajucu kolicinu sampona prilikom pranja kose
- Ne ispiramo dovoljno kosu
- Koristimo neodgovarajucu temperaturu vode
- Koristimo neodgovarajuca ulja za nas tip kose. Silikon koji neka ulja sadrze moze otezati samponiranje jer silikon "zatvara" dlaku
- Upotrebljavamo preagresivne sampone koji pospesuju svrab, perut i pojacavaju problem sa osetljivim temenom
- Koristimo lose, agresivne farbe za kosu koje trajno hemijski ostecuju kosu
I jos mnogo toga radimo lose.

Da bismo oporavili kosu moramo za pocetak utvrditi kakav tip kose imamo. Uobicajena je podela na ovih nekoliko tipova:
- MASNA
-NORMALNA
-SUVA
-OSTECENA

Nakon toga moramo izabrati adekvatan sampon. Pazljivo procitajte za koji tip kose je proizvodjac napravio proizvod. Imajte na umu da svi reagujemo razlicito i da ono sto je dobro nekome drugome ne mora biti i nama.

Pravilno pranje kose valjda nije neka velika mudrost? Mozda jeste? Iznenadili biste se koliko ljudi pogresno pere svoju kosu. Skoro svi strucnjaci se slazu da treba da izgleda ovako:

1. Pre pranja obavezno rascesljajte kosu
2. Koristite mlaku vodu
3. Kolicina sampona je: za kratku kosu krug precnika 1,5cm (velicina lesnika) za srednju 2,5 cm a za dugu 3,5 cm.
4. Stavite sampon na dlan, dodajte malo vode, napravite penu
5. Sampon stavljajte na teme, ne na krajeve kose
6. Masirajte teme samponom koristeci vrhove prstiju. Nezno pazeci da noktom ne ogrebete kozu glave
7. Potpuno isperite kosu. Ispiranje treba da traje duze nego pranje. Kosu ispirajte dok ne pocne da "skripi"
8. Postupak samponiranja ponovite jos jednom. Kosa je vec delom cista i sada ce pena biti bogatija i otklonice sve necistoce do kraja.
9. Isperite potpuno kosu.Postupak dugog ispiranja je jako bitan.
10. Laganim povlacenjem na dole iscedite visak vode
11. Dodajte pakovanje, regenerator, bilo sta sto ce nahraniti vasu kosu. Ukoliko proizvodjac nije naglasio drugacije ostavite da deluje 5-10 minuta.
12. Posle 5-10 minuta isperite temeljno kosu. Dugo ispiranje je jako vazno da bismo uklonili sve ostatke sampona i svega cime smo tretirali kosu.
13. Zavite kosu u peskir i sacekajte da peskir pokupi vodu. Nemojte je mnogo trljati peskirom jer je mokra kosa osetljiva na kidanje.
14. Rascesljajte poluprosusenu kosu nezno, izbegavajuci energicne pokrete.
15. Ukoliko ste u mogucnosti osusite kosu prirodnim putem jer toplota fena jako steti kosi. Ali ako je bas neophodno drzite fen udaljen od kose najmanje 20 cm i susite na slabijoj temperaturi.


Bujna i zdrava kosa najlepsi je ukras i nije privilegija osoba sa reklama. Poceli smo od kose dok stignemo do peta bicemo najbolja verzija sebe. Zasto da ne?







среда, 9. април 2014.

Rutina svakodnevice


                   Rutina svakodnevice


   Danas sam slucajno malo  pazljivije zagledajuci planer koji koristim primetila jednu oznaku. Moj planer ima ,kao i vecina planera , datum,dan, mesec ,oznaku koja je nedelja po redu i jos mnogo toga na svakoj strani.Danas dok ovo pisem je 9 -ti ,sreda, april, 15-a nedelja  i 99-266. E ovo 99-266 me je nateralo da se malo zamislim.Ovo 99 znaci da je proslo 99 dana ove 2014-e godine i da je ostalo jos 266 dana do njenog kraja.Zamislila sam se .Potrosila sam 100 dana? Na sta? Ja  ne znam.Na nista "vazno" valjda.Na svakodnevicu.Ono cuveno "kuca-posao".I mnogi od nas su, mozda,isto.A  tako, neosetno brzo proce 100 dana.

Sta mozemo uraditi za 100 dana.Mozemo mnogo toga.Mozemo recimo poloziti vozacki ispit, zavrsiti osnovni deo nekog kursa,savladati osnove necega. Recimo da smo uredjivali 30 minuta  dnevno nase dvoriste mozete zamisliti kako bi ono neverovatno lepo izgledalo za 100 dana svakodnevnog rada.Mnogo toga moze za 100 dana.A ako izracunamo koliko smo takvih 100 dana u nasem zivotu potrosili necemo biti zadovoljni .Zamislicemo se.

Svi cemo reci da nemamo, vremena ni minut,volje,snage,razloga,da ne vidimo nikakvu korist od toga.Ali mozda imamo.Mozda je vazno.Mozda cemo biti malo srecniji , zadovoljniji i na kraju ko zna gde moze sve to da nas odvede.Mozda postanete strucnjak u nekoj oblasti.Ko zna?

Nije vazno sta odlucimo da radimo svakodnevno,bitno je da se trgnemo da nas ne proguta svakodnevica.Sta god da odlucimo da radimo,ucenje novog jezika,vezbanje,sviranje nekog instrumenta, upoznavanje lekovitih biljaka i mnogo toga, bitno je da ne odustanemo.Prvo treba da pronadjemo sta je to sto nas zanima.U cemu bismo uzivali? Koju vestinu bismo voleli da posedujemo? Koje materijalne stvari bismo zeleli da imamo? Imate neki neispunjen san?

Odlucite sta zelite i radite na tome svaki ,svaki dan.Recimo za pocetak ,mozda , 30 minuta dnevno.Morate naci tih 30 minuta .I ne odustajte.Pocnite i ne razmisljajte puno o tome.Radite to svaki dan .Morate stvoriti naviku.Morate to jednostavno obaviti ne razmisljajuci kao kada perete zube.Strucnjaci kazu da je za stvaranje navike potrebno 21 dan ili 66 dana.Misljenja su razlicita.Ali nije vazno.Zamislite dokle cete stici posle recimo 100 dana.Pa sledecih 100 dana..Nije tesko izracunati za 100 dana vi cete na necemu raditi vec 50 sati . Neosetno.Rezulat mora doci. Bez nekog ogromnog truda cemo uraditi nesto lepo za sebe.Mozemo da probamo.Nemamo sta izgubiti.Mozemo samo dobiti.


         SVAKOGA DANA PONESI KORPU ZEMLJE NA ISTO MESTO I SAZIDACES PLANINU

                                                                                      "Konfucije"

уторак, 8. април 2014.

Raskid

        Svima se desio u zivotu ili smo bili svedoci patnje bliskih osoba.To je ono stanje kada vam se ne zivi ,kada je bolu u grudima toliko jak da imate utisak da vam je neko stao na grudi.Suze nekontrolisano  padaju same.Ocaj,tuga,bes,osecaj beznadeznosti.

Jeste tesko...

 Jeste.Tugujte i placite.Vasa tuga je prirodna.Bilo bi cudno da nekoga volite i izgubite a onda ne tugujete za izgubljenim.Cak je i  Frojd taj period tugovanja opisivao kao "rad tuge".Imate pravo da budete tuzni.Dajte sebi koliko god vam treba vremena da odbolujete i prihvatite to.Iako vam se cini da cete umreti.Necete.Placite ,nemojte ustajati iz kreveta ,slusajte tuzne pesme,zurite u plafon ali shvatite jednom cete morati da prestanete da placete.Ne mozete neprekidno da placete godinu dana .To nije moguce.Kada prodje taj prvi najintezivnijih emocija jos ce vam biti mnogo tesko ali manje.

Nije neizdrzivo...

Iako vam se cini da je bol neizdrziva ,nije,izdrzavate znaci da je izdrziva.Polako cete se privikavati na novo stanje.I dalje cete sebi postavljati milion pitanja,prezivljavati ponovo sve prelepe trenutke i one druge.Necete imati volju za zivotom .Iznova i iznova cete se muciti .Ali moracete se polako vracati u normalan zivot.Ne mozete se ne okupati ,  ne jesti,  ne izaci u restoran godinu dana.To nije normalno i nemoguce je.

Proci ce   ...


I koliko god vam se u pocetku cinilo da nikada niko ne moze zameniti vasu voljenu osobu i koliko god vi mislili da nikada vise necete imati priliku da sa nekim ponovo dozivite ono nezaboravno osecanje,nije tacno.Hocete.Ono bitno je da prihvatite cinjenicu da vam se voljena osoba vise nece vratiti nikada.Osoba koja vas voli, ne moze i ne zeli da bude bez vas .Zar ne? To je jedina istina.Zasto biste vi zeleli nekoga ko vas ne zeli kada mozete imati nekoga ko ce vas usreciti.Ne mozete nikoga na silu naterati da vas voli ili da bude sa vama.Cak i da to uspete zasto biste bili u tosicnoj vezi.Zasluzujete da se svako jutro budite srecni.Kada to prihvatite sve ce biti lakse.Nije vise vazno "zasto"  "zbog cega"  "ko je kriv"  "mozda moze ponovo".  Polako ce poceti vreme da radi svoje.Polako cete se vracati normalnom zivotu.Periodi bola ,tuge ,besa, ce biti sve kraci i kraci a periodi vaseg "normalnog" zivota sve duzi.Sve ce polako bledeti  i lepi trenutci i snazne emocije i sve. Ne mozete isti intezitet emocije imati u dugom vremenskom periodu.Bledece.I u jednom trenutku,kasnije i kada budete hteli da ponovo u sebi prozivite taj osecaj koji ste imali u necijem zagrljaju ,necete moci.Nestao je osecaj izbledeo.To je normalno.Ono sto je bitno je da ce sve proci.Za koliko? Zavisi od licnosti ,intenziteta osecanja,vremena provedenog sa tom osobom....


Najvaznije je da prihvatite da je  vasa veza zavrsena zauvek.

Bez obzira sta radite ,ne zurite. dajte sebi vremena da prezalite predhodnu vezu.

Oporavite se i pocnite ponovo da gradite svoj zivot.


 JESTE TESKO ALI NIJE NEIZDRZIVO I PROCI CE