Translate

понедељак, 14. април 2014.

Nega kose

U poslednje vreme nisam zadovoljna izgledom i kvalitetom svoje kose i odlucila sam da uradim sve sto je potrebno da to stanje popravim. Citajuci diskusije na nekom forumima na temu "nega kose" zapanjilo me to sta smo sve spremni da uradimo svojoj kosi. Prica jedne frizerke bas me je navela da se zamislim .Ona je frizer po zanimanju i otisla je u salon kod kolege na farbanje. Htela je intezivno, svetlu, plavu boju. Sve je poslo naopako i zavrsilo se sa kosom na "pecate". Da skratim njenu pricu, devojka je kupila periku, osisala se do glave i pri tome je, kada joj je kosa malo porasla ,shvatila da ima 30%  sedih vlasi u 26 godini iako ih pre "tretmana" nije imala. Ne znam da li je prica istinita ali je bas drastican primer loseg tretiranja kose. Procitala sam jos puno prica o "sprzenoj" i unistenoj kosi. A pri tome je sve to radjeno sa ciljem da kosa bude najlepsi nas ukras i ponos.

Cini mi se da gresimo u mnogo cemu kada je nega kose u pitanju.
- Izaberemo sampon neadekvatan nasem tipu kose
- Koristimo neodgovarajucu kolicinu sampona prilikom pranja kose
- Ne ispiramo dovoljno kosu
- Koristimo neodgovarajucu temperaturu vode
- Koristimo neodgovarajuca ulja za nas tip kose. Silikon koji neka ulja sadrze moze otezati samponiranje jer silikon "zatvara" dlaku
- Upotrebljavamo preagresivne sampone koji pospesuju svrab, perut i pojacavaju problem sa osetljivim temenom
- Koristimo lose, agresivne farbe za kosu koje trajno hemijski ostecuju kosu
I jos mnogo toga radimo lose.

Da bismo oporavili kosu moramo za pocetak utvrditi kakav tip kose imamo. Uobicajena je podela na ovih nekoliko tipova:
- MASNA
-NORMALNA
-SUVA
-OSTECENA

Nakon toga moramo izabrati adekvatan sampon. Pazljivo procitajte za koji tip kose je proizvodjac napravio proizvod. Imajte na umu da svi reagujemo razlicito i da ono sto je dobro nekome drugome ne mora biti i nama.

Pravilno pranje kose valjda nije neka velika mudrost? Mozda jeste? Iznenadili biste se koliko ljudi pogresno pere svoju kosu. Skoro svi strucnjaci se slazu da treba da izgleda ovako:

1. Pre pranja obavezno rascesljajte kosu
2. Koristite mlaku vodu
3. Kolicina sampona je: za kratku kosu krug precnika 1,5cm (velicina lesnika) za srednju 2,5 cm a za dugu 3,5 cm.
4. Stavite sampon na dlan, dodajte malo vode, napravite penu
5. Sampon stavljajte na teme, ne na krajeve kose
6. Masirajte teme samponom koristeci vrhove prstiju. Nezno pazeci da noktom ne ogrebete kozu glave
7. Potpuno isperite kosu. Ispiranje treba da traje duze nego pranje. Kosu ispirajte dok ne pocne da "skripi"
8. Postupak samponiranja ponovite jos jednom. Kosa je vec delom cista i sada ce pena biti bogatija i otklonice sve necistoce do kraja.
9. Isperite potpuno kosu.Postupak dugog ispiranja je jako bitan.
10. Laganim povlacenjem na dole iscedite visak vode
11. Dodajte pakovanje, regenerator, bilo sta sto ce nahraniti vasu kosu. Ukoliko proizvodjac nije naglasio drugacije ostavite da deluje 5-10 minuta.
12. Posle 5-10 minuta isperite temeljno kosu. Dugo ispiranje je jako vazno da bismo uklonili sve ostatke sampona i svega cime smo tretirali kosu.
13. Zavite kosu u peskir i sacekajte da peskir pokupi vodu. Nemojte je mnogo trljati peskirom jer je mokra kosa osetljiva na kidanje.
14. Rascesljajte poluprosusenu kosu nezno, izbegavajuci energicne pokrete.
15. Ukoliko ste u mogucnosti osusite kosu prirodnim putem jer toplota fena jako steti kosi. Ali ako je bas neophodno drzite fen udaljen od kose najmanje 20 cm i susite na slabijoj temperaturi.


Bujna i zdrava kosa najlepsi je ukras i nije privilegija osoba sa reklama. Poceli smo od kose dok stignemo do peta bicemo najbolja verzija sebe. Zasto da ne?







Нема коментара:

Постави коментар