Translate

среда, 9. април 2014.

Rutina svakodnevice


                   Rutina svakodnevice


   Danas sam slucajno malo  pazljivije zagledajuci planer koji koristim primetila jednu oznaku. Moj planer ima ,kao i vecina planera , datum,dan, mesec ,oznaku koja je nedelja po redu i jos mnogo toga na svakoj strani.Danas dok ovo pisem je 9 -ti ,sreda, april, 15-a nedelja  i 99-266. E ovo 99-266 me je nateralo da se malo zamislim.Ovo 99 znaci da je proslo 99 dana ove 2014-e godine i da je ostalo jos 266 dana do njenog kraja.Zamislila sam se .Potrosila sam 100 dana? Na sta? Ja  ne znam.Na nista "vazno" valjda.Na svakodnevicu.Ono cuveno "kuca-posao".I mnogi od nas su, mozda,isto.A  tako, neosetno brzo proce 100 dana.

Sta mozemo uraditi za 100 dana.Mozemo mnogo toga.Mozemo recimo poloziti vozacki ispit, zavrsiti osnovni deo nekog kursa,savladati osnove necega. Recimo da smo uredjivali 30 minuta  dnevno nase dvoriste mozete zamisliti kako bi ono neverovatno lepo izgledalo za 100 dana svakodnevnog rada.Mnogo toga moze za 100 dana.A ako izracunamo koliko smo takvih 100 dana u nasem zivotu potrosili necemo biti zadovoljni .Zamislicemo se.

Svi cemo reci da nemamo, vremena ni minut,volje,snage,razloga,da ne vidimo nikakvu korist od toga.Ali mozda imamo.Mozda je vazno.Mozda cemo biti malo srecniji , zadovoljniji i na kraju ko zna gde moze sve to da nas odvede.Mozda postanete strucnjak u nekoj oblasti.Ko zna?

Nije vazno sta odlucimo da radimo svakodnevno,bitno je da se trgnemo da nas ne proguta svakodnevica.Sta god da odlucimo da radimo,ucenje novog jezika,vezbanje,sviranje nekog instrumenta, upoznavanje lekovitih biljaka i mnogo toga, bitno je da ne odustanemo.Prvo treba da pronadjemo sta je to sto nas zanima.U cemu bismo uzivali? Koju vestinu bismo voleli da posedujemo? Koje materijalne stvari bismo zeleli da imamo? Imate neki neispunjen san?

Odlucite sta zelite i radite na tome svaki ,svaki dan.Recimo za pocetak ,mozda , 30 minuta dnevno.Morate naci tih 30 minuta .I ne odustajte.Pocnite i ne razmisljajte puno o tome.Radite to svaki dan .Morate stvoriti naviku.Morate to jednostavno obaviti ne razmisljajuci kao kada perete zube.Strucnjaci kazu da je za stvaranje navike potrebno 21 dan ili 66 dana.Misljenja su razlicita.Ali nije vazno.Zamislite dokle cete stici posle recimo 100 dana.Pa sledecih 100 dana..Nije tesko izracunati za 100 dana vi cete na necemu raditi vec 50 sati . Neosetno.Rezulat mora doci. Bez nekog ogromnog truda cemo uraditi nesto lepo za sebe.Mozemo da probamo.Nemamo sta izgubiti.Mozemo samo dobiti.


         SVAKOGA DANA PONESI KORPU ZEMLJE NA ISTO MESTO I SAZIDACES PLANINU

                                                                                      "Konfucije"

Нема коментара:

Постави коментар